Obchody Grudnia 70

Zapraszamy wszystkich naszych członków do wzięcia udziału w uroczystych obchodach kolejnej rocznicy tej tragedii. Poniżej znajdziecie Państwo program obchodów.

W grudniu 1970 r., w proteście przeciw podwyżkom cen wprowadzonym przez władze PRL, przez Wybrzeże przetoczyła się fala strajków i demonstracji.
Robotnicy ze Szczecina i kilku innych miast w Polsce wyszli na ulice, aby zawalczyć o lepszy byt i sprzeciwić się totalitarnemu systemowi. W Szczecinie „grudniowa rewolucja” rozpoczęła się w stoczni. Szybko dołączyli do niej pracownicy innych zakładów i zwykli szczecinianie. Protesty uliczne zostały brutalnie stłumione przez milicję.  Dziś historycy zgodnie określają ten zryw i późniejsze strajki w styczniu 1971 r. jako preludium strajków z sierpnia 1980 r. a tym samym pierwszy krok do utworzenia wolnych związków zawodowych i odzyskania demokracji.
Według oficjalnych danych, w grudniu 1970 r. na ulicach Gdańska, Gdyni, Szczecina i Elbląga od kul milicji i wojska zginęły 44 osoby (w tym w Szczecinie 16  w Gdyni 18), a ponad 1160 zostało rannych.

obchodów 47 rocznicy Grudnia ‘70

PROGRAM UROCZYSTOŚCI

16 grudnia 2017 r.

Godz. 12.00  Złożenie kwiatów na grobach Ofiar Grudnia 1970 oraz śp. Mariana Jurczyka i śp. Edmunda Bałuki – Cmentarz Centralny w Szczecinie

Godz. 17.00 Odznaczenia Medalem „Pro Patria” Urząd Wojewódzki

17 grudnia 2017 r.

Godz. 09.30   Msza Św. w Parafii pw. Św. Stanisława Kostki pl. Matki Teresy z Kalkuty 5 w Szczecinie

Godz. 11.45 Uroczystości przed bramą Stoczni Szczecińskiej, ul. Antosiewicza 1 w Szczecinie

• ceremoniał wojskowy
  • hymn
  • syrena
  • przemówienia gości
  • modlitwa „Anioł Pański”
  • złożenie kwiatów i wieńców

Godz. 13.00 Marsz Pamięci Ofiar Grudnia ‘70

Godz. 14.00 Uroczystość przed pomnikiem Anioła Wolności pl. Solidarności

• przemówienia zaproszonych gości
  • złożenie kwiatów i wieńców
  • hymn „Szczeciński Grudzień”

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Nie masz uprawnien do przeglądania i dodawania komentarzy