19 kwietnia 2024

Obchody Grudnia 70

Zapraszamy wszystkich naszych członków do wzięcia udziału w uroczystych obchodach kolejnej rocznicy tej tragedii. Poniżej znajdziecie Państwo program obchodów.

W grudniu 1970 r., w proteście przeciw podwyżkom cen wprowadzonym przez władze PRL, przez Wybrzeże przetoczyła się fala strajków i demonstracji.
Robotnicy ze Szczecina i kilku innych miast w Polsce wyszli na ulice, aby zawalczyć o lepszy byt i sprzeciwić się totalitarnemu systemowi. W Szczecinie „grudniowa rewolucja” rozpoczęła się w stoczni. Szybko dołączyli do niej pracownicy innych zakładów i zwykli szczecinianie. Protesty uliczne zostały brutalnie stłumione przez milicję.  Dziś historycy zgodnie określają ten zryw i późniejsze strajki w styczniu 1971 r. jako preludium strajków z sierpnia 1980 r. a tym samym pierwszy krok do utworzenia wolnych związków zawodowych i odzyskania demokracji.
Według oficjalnych danych, w grudniu 1970 r. na ulicach Gdańska, Gdyni, Szczecina i Elbląga od kul milicji i wojska zginęły 44 osoby (w tym w Szczecinie 16  w Gdyni 18), a ponad 1160 zostało rannych.

-> Dalsza część widoczna tylko dla uprawnionych użytkowników