Uroczystości 48 rocznicy Grudnia’70

Przelana krew ofiar Grudnia 1970 była początkiem końca komunizmu

17 grudnia 1970 roku, w proteście przeciwko podwyżce cen żywności na ulice Szczecina wyszli stoczniowcy i pracownicy innych zakładów. Demonstranci podpalili gmach Komitetu Wojewódzkiego PZPR.Do manifestujących milicjanci i wojskowi otworzyli ogień. Podczas zamieszek w Szczecinie zginęło 16 osób, a około stu zostało rannych.

Obchody 48. rocznicy wydarzeń z grudnia 1970 roku rozpoczęły  się o godzinie 10 Mszą świętą w intencji ofiar w kościele pw. św. Stanisława Kostki w Szczecinie. Po niej uroczystości przeniosły się pod bramę stoczni. Gości powitał tam przewodniczący Mieczysław Jurek. Następnie list od prezydenta Andrzeja Dudy odczytała minister Halina Szymańska, a od premiera Mateusza Morawieckiego- wojewoda Tomasz Hinc. Swoje przemówienie wygłosił również Piotr Krzystek, prezydent Szczecina

Kolejnym punktem obchodów był przemarsz trasą historycznej robotniczej rewolty. Niesione były krzyże z nazwiskami ofiar Grudnia’70.

Pochód zakończyła uroczystość na placu Solidarności i złożenie kwiatów pod pomnikiem Anioła Wolności.

Możliwość komentowania jest wyłączona.