Uroczystości 49 rocznicy Grudnia ’70

17 grudnia 1970 r., na wieść o ogłoszeniu przez ówczesne władze państwowe podwyżek cen żywności, w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie wybuchł strajk. Stoczniowcy wyszli na ulice. Dołączali do nich pracownicy innych zakładów i mieszkańcy Szczecina. Demonstranci przeszli do centrum miasta pod gmach Komitetu Wojewódzkiego PZPR, chcąc rozmawiać z przedstawicielami władz partii. Ponieważ nie spełniono ich postulatu, manifestanci podpalili gmach komitetu. W odpowiedzi milicja i wojsko zaczęły strzelać w kierunku tłumu. Zginęło wówczas 16 osób, ponad 100 zostało rannych. Ciała zabitych chowano po kryjomu w nocy, w pochówku mogła uczestniczyć jedynie najbliższa rodzina.

Mszą świętą w parafii św. Stanisława Kostki rozpoczęły się obchody 49. rocznicy Grudnia ’70 w Szczecinie. Nabożeństwo odbyło się w intencji Ofiar Grudnia’70. Mszę św. celebrował metropolita szczecińsko-kamieński abp Andrzej Dzięga. Uczestniczył w niej prezydent Andrzej Duda, a także szefowa Kancelarii Prezydenta Halina Szymańska, wiceszef Kancelarii Paweł Mucha oraz działacze opozycji antykomunistycznej.

W południe rozpoczęły się uroczystości pod bramą stoczni szczecińskiej. Gości powitał przewodniczący Mieczysław Jurek: Jak co roku spotykamy się pod brama stoczni, aby uczcić pamięć tych, którzy mieli odwagę walczyć o prawdę, sprawiedliwość i ludzką godność. Już po raz 49. oddajemy hołd ofiarom robotniczego zrywu.

Następnie głos zabrał prezydent Andrzej Duda: – Gdyby nie tamta krew, nie byłoby dzisiejszej wolnej Polski i nie mógłbym dzisiaj stać przed tą bramą i mówić tego, co mi podpowiada serce. W Grudniu 1970 roku ludzie poświęcili się i oddali życie. Szli ryzykując prześladowaniami, zwolnieniami z pracy, więzieniem. Niewielu liczyło się z tym, że będzie można zginać, jednak dla szesnastu osób tak to się skończyło. Dzisiaj cały naród chyli przed nimi czoła i oddaje cześć. Listy do uczestników uroczystości skierowali także marszałek Senatu RP Tomasz Grodzki i premier Mateusz Morawiecki. Po przemówieniach złożone zostały kwiaty pod pomnikiem ofiar Grudnia pod bramą stoczni.

Kolejnym punktem obchodów był przemarsz trasą historycznej robotniczej rewolty. Niesione były krzyże z nazwiskami ofiar Grudnia’70. Pochód zakończyła uroczystość na placu Solidarności i złożenie kwiatów pod pomnikiem Anioła Wolności.

Możliwość komentowania jest wyłączona.