msza święta za śp. Longina Komołowskiego.

11 stycznia 2020 r, w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie, odbyła się msza święta za śp. Longina Komołowskiego.

Longin Komołowski 1948-2016 (notatka biograficzna)

Urodził się 5 stycznia 1948 roku w Czaplinku. Po ukończeniu studiów na Politechnice Szczecińskiej pracował w miejscowej stoczni. W 1970 i 1980 roku brał udział w strajku okupacyjnym w Stoczni Szczecińskiej. Członek NSZZ „Solidarność” od 1980 roku. W stanie wojennym działacz i organizator struktur podziemia, wielokrotnie zatrzymywany przez organy bezpieczeństwa.Aktywny działacz związkowy był między innymi przewodniczącym Regionu Pomorza Zachodniego NSZZ „Solidarność” i członkiem Komisji Trójstronnej ds. Społeczno – Gospodarczych.W latach 1997-2001 minister pracy i wicepremier w rządzie AWS. Poseł na Sejm RP III i VI kadencji.Prezes Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” w latach 2010-2016, Prezes Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego w latach 2000-2015.Odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski Krzyżem Wolności i Solidarności oraz przyznawanym przez Ordynariat Polowy WP odznaczeniem Milito pro Christo.Zmarł w Warszawie 30 grudnia 2016 r.

Możliwość komentowania jest wyłączona.