20 kwietnia 2024

Żołnierze Wyklęci

W przypadający dzisiaj Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych pamiętajmy o bohaterskich żołnierzach konspiracji niepodległościowej, którzy po oswobodzeniu się spod niemieckiego jarzma, stawili czoło sowieckiemu okupantowi i jego „polskim” poplecznikom. Pamiętajmy o tych, którzy polegli w walce z bronią w ręku, o tych, którzy nie dali się złapać żywi w ręce bezpieki, o tych, którzy bestialsko torturowani zmarli z wycieńczenia podczas przesłuchań oraz o tych, którzy zostali zamordowani w więzieniach i innych miejscach kaźni strzałem w potylicę, bądź w inny makabryczny sposób. Pamiętajmy również o tych, którzy przeżyli terror stalinowski, spędzili swą młodość w więzieniach i z piętnem „reakcjonistów” żyli poniżani przez kilkadziesiąt lat w Polsce Ludowej i w ostatnich latach odeszli na wieczną wartę – podziękujmy im za świadectwo trudnego czasu walki o Niezawisłość naszego narodu.

Dajmy dowód pamięci o Nich i w Ich święto, 1 marca zapalmy znicze na mogiłach zbiorowych, symbolicznych, pod pomnikami czy tablicami pamięci.

Niech Ci ostatni żyjący Wyklęci widząc nasze zaangażowanie będą mogli z dumą powiedzieć, że o taką Polskę i takie młode pokolenia walczyli !

ze strony : http://www.zolnierzewykleci.pl/

Tak jak przed rokiem, szczecińskie obchody organizowane są ze sporym rozmachem i potrwają kilka dni. Wszystko rozpocznie się 28 lutego o godzinie 19.15 – spotkaniem autorskim ze znanym w Szczecinie, kombatantem Armii Krajowej oraz Narodowych Sił Zbrojnych – Waldemarem Gałuszko, który zaprezentuje na nim swoją nową książkę pt. „Wojna i los”. Następnie kolejna projekcja w serii „Patriotyczny Klub Filmowy” – tym razem film pt. „Major Mieczysław Tarchalski ps.Marcin”, opowiadający o legendarnym dowódcy Batalionu LAS 74 pp AK. Spotkanie oraz projekcja odbędą się w lokalu znajdującym się na ulicy Kaszubskiej 20/3, będącym siedzibą organizatora:
szczecińskiego oddziału Katolickiego Stowarzyszenia „Civitas Christiana”, które współpracuje ze środowiskami patriotycznymi Szczecina.

Następnego dnia, pierwszego marca, w Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, czyli w ustanowione w 2011 roku święto państwowe, rozpoczną się obchody oficjalne. Wszystko zacznie się już o godzinie 12:00, od uroczystego złożenia kwiatów na grobach Janiny Wasiłojć -Smoleńskiej ps.„Jachna” – żołnierki 5. Brygady Wileńskiej AK majora Zygmunta Szendzielarza
ps.„Łupaszka” – oraz żołnierzy Bojowego Oddziału Armii, które znajdują się na Cmentarzu Centralnym. O godzinie 16:00 w szczecińskim lokalu Instytutu Pamięci Narodowej, na ulicy Piotra Skargi 14, odbędzie się wykład pt. „Przed stalinowskim sądem… Wymiar komunistycznej (nie)sprawiedliwości na Pomorzu Zachodnim: Działalność Wojskowego Sądu Rejonowego i Wojskowej Prokuratury
Rejonowej w Szczecinie 1946-1955″. Organizatorem jest szczeciński oddział Instytut Pamięci Narodowej.

O godz.16.30 na Cmentarzu Centralnym delegacja Narodowych Sił Zbrojnych Okręgu Szczecin złoży kwiaty i znicze przy pomniku „W Hołdzie Poległym i Pomordowanym Żołnierzom Armii Krajowej i Innych Organizacji Zbrojnych Podziemnego Państwa Polskiego.
O godzinie 18:00, na Placu Grunwaldzkim, rozpocznie się uroczysty Apel Poległych. Po apelu nastąpi rozwinięcie najdłuższej biało-czerwonej flagi w Polsce i rozpocznie się Marsz Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Po przemarszu ulicami Szczecina, o godzinie 19:30, w Katedrze Świętego Jakuba, odbędzie się uroczysta Msza Święta w intencji Żołnierzy Wyklętych.
Organizatorzy:
Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana” Oddział w Szczecinie.
Porozumienie Środowisk Patriotycznych

Drugiego marca, odbędzie się „Koncert dla Żołnierzy Wyklętych”, organizowany przez Stowarzyszenie na rzecz Tradycji i Kultury „Niklot”, Wychowanie Patriotyczne, Fundację im. Bolesława Chrobrego oraz Szkoły „Delta”. Na koncercie wystąpią Sprzymierzeni, Sochan i Props oraz Irydion, znany zespół reprezentujący nurt rockowej muzyki tożsamościowej.
Koncert rozpocznie się dnia 2 marca o godz. 19.30 w Sali Szkoły DELTA, mieszczącej się przy pl. Żołnierza Polskiego 5.

Trzeciego marca, w ostatni dzień szczecińskich obchodów, o godzinie 14.00 na Jasnych Błoniach odbędzie się w inscenizacja historyczna „Odwet Wyklętych”. W godzinach 10.00 – 16.00 można będzie zwiedzać obozowiska historyczne. Ostatni dzień obchodów organizowany jest przez Grupę Rekonstrukcji Historycznej „Borujsko” oraz Miasto Szczecin.

Chwała Bohaterom!

ze strony : http://narodowyszczecin.pl/index.php/archives/19160