25 kwietnia 2024

Przywódcy dwóch największych central związkowych

Poparli Andrzeja Dudę

Wczoraj w Katowicach miały miejsce dwa ważne wydarzenia w ramach prezydenckiej kampanii wyborczej, przywódcy dwóch największych central związkowych Piotr Duda reprezentujący Solidarność i Jan Guz reprezentujący OPZZ poparli kandydata na prezydenta Andrzeja Dudę (kandydat ma się jeszcze w tej sprawie spotkać z prezydium OPZZ w najbliższy wtorek).

Ten bowiem już od kilku miesięcy mówi o konieczności realizacji dwóch najważniejszych ich postulatów: powrotu do poprzedniego wieku emerytalnego (60 latkobiety i 65 lat mężczyźni) i poważnego ograniczenia zatrudnienia na umowach śmieciowych (według szacunków jest ich około 4 mln czyli proporcjonalnie najwięcej wUE w stosunku do wszystkich zatrudnionych).

Poparcie dwóch central związkowych jednej kojarzonej z prawą stroną sceny politycznej i drugiej kojarzonej z lewą jej stroną jest przełomem w Polsce, widać więc, że obydwa postulaty które chce realizować Andrzej Duda, są niezwykle trafnie definiują potrzeby polskich pracowników.