2 maja 2024

Pikieta Solidarności pod HK Scan Świnoujście

W dniu 08.08.2023r. Ponad stu związkowców z całego regionu pikietowało pod siedzibą firmy HK Scan, wspierając walczących o podwyżki pracowników.

W zakładach mięsnych należących do fińskiego koncernu HK Scan trwał spór zbiorowy. Zarówno bezpośrednie negocjacje z pracodawcą, jak i te prowadzone w obecności mediatora nie przyniosły  porozumienia w sprawie podwyżek wynagrodzeń. NSZZ „Solidarność” jako jedyna organizacja związkowa w firmie zdecydowała o przeprowadzeniu pikiety przed budynkiem zakładu. Pracowników firmy wspierali  także związkowcy z Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego.

– Przyjechaliśmy tu, by poprzeć organizację NSZZ „Solidarność” w HK Scan w ich słusznym dążeniu do podwyżki wynagrodzeń. Ta sytuacja trwa od wielu miesięcy, toczą się mediacje i raz jesteśmy blisko porozumienia, a później pracodawca nie chce go przyjąć. Ta huśtawka trwa za długo – mówił Mieczysław Jurek, przewodniczący Zarządu Regionu.

Delegacja, złożona z władz Zarządu Regionu oraz przedstawiciela Krajowej Sekcji Pracowników Przemysłu Mięsnego, Drobiarskiego i Tłuszczowego, nie została wpuszczona na teren zakładu, by przekazać petycję, w której domagano się spełnienia żądań pracowników. Tłumaczono to potrzebą niezakłócania trwających równolegle mediacji. Petycję z rąk przewodniczącego M. Jurka odebrała przedstawicielka dyrekcji HK Scan przed bramą zakładu.

Gdy pikieta dobiegała końca, mediacje na terenie firmy udało się doprowadzić do szczęśliwego finału: w myśl podpisanego porozumienia, do końca roku wypłacone zostaną dwie transze podwyżek (od 300 do 650 zł w zależności od wysokości stawki), a do końca września – wyrównanie.