15 września 2024

XXXIX Pielgrzymka Energetyków i Elektryków

W miniony piątek wyruszyła ze Szczecina autokarowa pielgrzymka pracowników i emerytów Enea  Szczecin na Jasną Górę.

Po raz XXXIX braliśmy udział w ogólnopolskiej Pielgrzymce Energetyków pod duchowym wezwaniem: „Uczestniczę we wspólnocie Kościoła”. Program dwudniowego spotkania był tradycyjny: w sobotę konferencja poświęcona bł. Rodzinie Ulmów, Msza św. na Szczycie Jasnej Góry, Droga Krzyżowa (w strugach deszczu), Eucharystia o północy jednocząca całą branżę energetyków, ciepłowników i elektroników.

W niedzielę przemarsz Alejami Najświętszej Marii Panny do stóp Jasnogórskiej Pani. Trzeba tu zaznaczyć, że na czele tej procesji szła grupa rowerzystów Enei Szczecin w ich już XVIII Pielgrzymce do Częstochowy. Ponad 600 km. jazdy rowerami przy 30 st. upałach. Duże uznanie dla nich okazywane było na każdym kroku.  Uroczystej Eucharystii przewodniczył ks. Bp Krzysztof Włodarczyk zaznaczając w homilii koniczność stałej postawy każdego wierzącego – na wzór Jezusa, który poniósł największą Ofiarę na Krzyżu za każdego z nas. To jedyny prawdziwy wzór stałości w każdym momencie naszego życia… Niedzielne popołudnie to czas przygotowań do powrotu, jeszcze krótkie rozmowy i tradycyjne „Maryjo, żegnamy Cię, Maryjo, kochamy Cię” i obieramy kierunek Szczecin. W tym samym czasie czterech naszych rowerzystów rusza rowerami w przeciwną stronę – do Sanktuarium patrona Polski św. Andrzeja Boboli,  w miejscowości Strachocina k. Sanoka.

Już dziś zapraszamy na 40. jubileuszową Pielgrzymkę Energetyków i Elektryków na Jasną Górę w przyszłym roku.