Obchody Święta Niepodległości

Obchody 101. rocznicy odzyskania Niepodległości rozpoczęły się od Mszy za ojczyznę w szczecińskiej katedrze. Uroczystej eucharystii przewodniczył ks. arcybiskup Andrzej Dzięga, metropolita szczecińsko-kamieński.

– Gdy stajemy z wdzięczną modlitwą wobec Boga za dar odzyskanej 101 lat temu niepodległości naszego kraju, to sobie uświadamiamy także i tę prawidłowość – najpierw trzeba się zwrócić ku Panu – mówi arcybiskup Andrzej Dzięga.

W liturgii w Bazylice archikatedralnej św. Jakuba w Szczecinie wzięli udział parlamentarzyści, władze samorządowe, a także setki mieszkańców Szczecina.

Następnie uroczystości przeniosły się na Plac Szarych Szeregów przy popiersie marszałka Józefa Piłsudskiego. Zebrani mogli usłyszeć apel pamięci. Kompania oddała salwę honorową, a pod pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego złożono wiązanki kwiatów i zapłonęły znicze jako symbol pamięci i wdzięczności bohaterom 1918 roku. Na koniec obchodów mieszkańcy zgromadzeni na placu zaśpiewali „Rotę”.

Możliwość komentowania jest wyłączona.