18 kwietnia 2024

W Szczecinie

Zarząd Regionu przyjął uchwałę o użyczeniu terenu pod budowę pomnika, a Społeczny Komitet Budowy Pomnika Prezydenta Lecha Kaczyńskiego zaakceptował tę lokalizację.

Jest dla mnie niezrozumiałe, że w takim dużym mieście jak Szczecin nie ma miejsca na pomnik tragicznie zmarłego prezydenta kraju – argumentował podjęcie takiej inicjatywy przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego Mieczysław Jurek.

Przepychanki wśród rządzących trwają już za długo i są niegodne tej sprawy. Dla mnie osobiście ta kwestia nie podlega dyskusji. Prezydent Lech Kaczyński tworzył „Solidarność”, przez wiele lat był wiceprzewodniczącym Komisji Krajowej i zawsze pozostawał blisko jej ideałom. Dla takich ludzi jak on zawsze znajdzie się u nas miejsce, podobnie jak dla Longina Komołowskiego czy Mariana Jurczyka. To nasza historia i nasze dziedzictwo.

Członkowie Zarządu Regionu na początku marca jednogłośnie przyjęli uchwałę, w której postanawiają użyczyć miejsce na posesji przed swoją siedzibą w Szczecinie przy al. Wojska Polskiego 113 pod budowę pomnika Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Chodzi o część ogrodu od strony ulicy, z którego może zostać wydzielony plac pod postument.

Dwa tygodnie później w siedzibie Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego odbyło się spotkanie Prezydium ZR z członkami Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Szczecinie oraz przedstawicielami Prawa i Sprawiedliwości, w tym Wicemarszałkiem Sejmu Joachimem Brudzińskim.

– Jestem przekonany, że to dobra i godna lokalizacja, ponieważ Pan Prezydent był i pozostał do końca życia człowiekiem Solidarności – mówił Marszałek Joachim Brudziński. Podziękował członkom Komitetu oraz „Solidarności” za ich inicjatywy. Przypomniał też zasługi Lecha Kaczyńskiego dla Szczecina i regionu, między innymi doprowadzenie do budowy Gazoportu w Świnoujściu. – Prezydent Lech Kaczyński uważał i głośno mówił o tym, że silne Pomorze Zachodnie to polska racja stanu – dodał. Podkreślił również, ze zaproponowana lokalizacja zyskała aprobatę Jarosława i Marty Kaczyńskich.

– Dziękuję bardzo za tę propozycję, uważam że ta lokalizacja jest wspaniała – podsumował prof. Seweryn Wiechowski, prezes Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Szczecinie. Pozostali członkowie Komitetu poparli jego słowa brawami.
Uczestnicy zebrania podjęli decyzję o powołaniu zespołu roboczego do realizacji tego przedsięwzięcia i rozpoczęciu publicznej zbiórki funduszy na budowę pomnika. Jego projekt zostanie wybrany w drodze konkursu.

Historia szczecińskiego pomnika ciągnie się od 2015 r. Wtedy to zawiązał się Społeczny Komitet. Dzięki jego inicjatywie pomysł budowy monumentu trafił pod obrady Rady Miasta i został przyjęty. Wskazano wtedy również odpowiednie miejsce, a mianowicie skwer noszący już imię świętej pamięci Prezydenta w centrum miasta, w pobliżu Zamku Książąt Pomorskich, Katedry i Bramy Królewskiej. Decyzja została jednak zaskarżona przez przeciwnych pomnikowi radnych Platformy Obywatelskiej i trafiła pod kontrolę ówczesnego Wojewody Zachodniopomorskiego Marka Tałasiewicza. Ten uznał, że na wskazanym skwerze pomnik stanąć nie może, bo tak mówi plan zagospodarowania przestrzennego. To zablokowało dalsze działania.