25 kwietnia 2024

Pielgrzymka Energetyków i Elektryków na Jasną Górę

W dniach 22-23.08.2020 pod hasłem: „Wielka Tajemnica Wiary” odbyła się XXXV Pielgrzymka Energetyków i Elektryków na Jasną Górę.

Pielgrzymka choć jubileuszowa to ze względu na pandemię miała wymiar symboliczny. Pielgrzymi przybyli z dziękczynieniem za całą branżę energetyczną i z zawierzeniem na wzór swego patrona św. Maksymiliana Kolbe. Wśród intencji jest też prośba o bezpieczną pracę oraz modlitwa za naród na Białorusi. Głównym punktem pielgrzymki była msza w Kaplicy Cudownego Obrazu Matki Bożej. Uroczystej Sumie przewodniczył bp Henryk Ciereszko, który  przypomniał, że praca to służba, z której kiedyś zdamy relację. – Tylko przez wiarę w Boga i poddanie się Jemu, Jego przykazaniom, można wypełnić właściwie powierzone sobie zadania i obowiązki, wtedy też przyjmuje się je jako służbę – mówił kaznodzieja.

W czasie tegorocznej pielgrzymki poświęcony został sztandar Katolickiego Stowarzyszenia Energetyków, który jak zauważył ks. Sławomir Zyga, krajowy duszpasterz energetyków, elektryków i elektroników, od 35 lat przejmuje spuściznę duszpasterstwa i tej grupy zawodowej.

Na zakończenie został odczytany przez Prezesa ENEA S.A. Pawła Szczeszka Akt Zawierzenia Energetyków Polskich Matce Bożej.