27 kwietnia 2024

W obronie Pracowników PGE Obrót

We wtorek przed siedzibą PGE Obrót w Rzeszowie odbył się protest przeciwko łamaniu praw Pracowników.

Ledwo co wróciliśmy z Luksemburga, a zaraz wyruszyliśmy w drogę do Rzeszowa żeby wesprzeć protest Kolegów i Koleżanek z PGE. Nie mogło nas tam zabraknąć bo sprawa jest bezprecedensowa, gdyż  zarząd spółki wypowiedział zakładowy układ zbiorowy pracy i ponadzakładowy układ zbiorowy pracy.

Manifestację o godzinie 12:00 rozpoczął Edmund Myszka Przewodniczący NSZZ Solidarność  w PGE Obrót  odpowiedział, że główną winę za obecną sytuację ponosi „kwiat menadżerski spółki”.

– Bo oni nie są energetykami i nie mają nic wspólnego z energetyką. – Ale my związkowcy budzimy się i nie damy sponiewierać pracowników energetyki. Łańcuch energetyczny musi się obronić. To jest nasza rola!

Następnie głos zabrał Bogdan Kielczawa :  Osoby zarządzające tą firmą twierdzą, że mają patent na wszystko. Natomiast okazuje się, że wykorzystują oni swoje stanowiska i możliwości finansowe kosztem pracowników. A przecież to pracownicy wypracowują zyski i powinni być podmiotem każdego przedsiębiorstwa. Bez kadry specjalistycznej żadna firma energetyczna nie może funkcjonować –

Po wystąpieniach delegacja  związkowców poszła wręczyć swoje żądania Prezesowi Robertowi Chomie. Głównym postulatem było wycofanie wypowiedzianych układów zbiorowych. Po dłuższym czasie wspomniany Prezes zdecydował się wyjść do uczestników protestu, gdzie zapowiedział, że przedstawi postulaty Zarządowi PGE SA.

Edmund Myszka zapowiedział, że dają czas na podpisanie porozumienia   do północy 27.10.2021r.

Kolejny raz dziękujemy delegacji z naszej organizacji, która uczestniczyła w tej Manifestacji.